Basiscursus (Privé)

Deze basiscursus Privé elektrotechniek is zeer flexibel. Dit betekent, dat je in feite hiermee je lesdagen en -tijden  zelf kunt bepalen!
Deze cursus wordt  meestal - 1 op 1 - verzorgd.  Het is vooral bedoeld voor een ieder die bijvoorbeeld vanwege bijzondere omstadigheden (werk, studie etc.) niet op de reguliere avonden en tijden aan de lessen kunnen deelnemen. 

Informatie

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Inleiding basisbegrippen zoals spanning, stroom, weerstand en vermogen.

  • Gelijkspanning, wisselspanning

  • 1-Fasenet, 3-fasennet

  • Basis- en lichtschakelingen: serie, parallel, hotel, wissel, kruis.ventilator, TL etc.

Vanaf de eerste dag ga je direct met je handen aan het werk! Je leert elektrotechnische installaties maken met diverse lichtschakelingen: serie, hotel, wissel, kruis, parallel, dubbel, enkelpolig etc.

Je leert stopcontacten installeren en uitbreiden (inbouw en opbouw) en je leert met de juiste handgereedschappen werken (schroeftollen; combinatietangen, strip- en kniptangen, multimeters, buig- en trekveren, etc). Je leert PVC-buizen en -leidingen (op maat) buigen en je leert hoe installatiedraden door buizen getrokken dienen te worden. Tevens leer je aflassen (steek-en draai) en stroom,spanning en weerstand meten (Wet van Ohm) en nog veel meer! Kortom, Alles dat vanaf de meterkast in jouw huis aanwezig is of moet komen,krijgt de aandacht!

Door de duidelijke instructies, met extra aandacht voor bestaande gevaren, zul jij je angst voor stroom overwinnen! Naast de kennis en de (hand)vaardigheden die je bij deze cursus opdoet, zal het je ook veel plezier opleveren. Heel wat vrienden, familie en kennissen zullen bij jou komen aankloppen wanneer zij hulp nodig hebben bij hun elektrische klusjes en deze klusjes hoeven natuurlijk geen vrijwilligerswerk te blijven!

Nadat je deze basiscursus met succes hebt afgerond, en de examenproef hebt doorstaan, ontvang je van onze instelling het erkende Basiscertificaat Elektriciteit (huisinstallaties).

Gereedschappen die worden gebruikt zijn meet- en handgereedschappen zoals; duspels, digitale meetapparatuur, schroeftollen, strip- en kniptangen, een waterpas, schroevendraaiers, rolmaten, buigveren etc. Deze zitten in het cursuspakket, je hoeft deze dus niet speciaal aan te schaffen.

De Praktijkopdrachten

Voordat je daadwerkelijk van start gaat, krijg je bij elke opdracht zeer duidelijke en uitgebreide instructies met de nodige informatie van de praktijkleraar. Geen reden voor zorgen dus! Wij begeleiden jou vanaf de start tot aan de eind-streep. Aan het eind van deze basiscursus kun je zelf met volle tevredenheid terug kijken op een mooie ervaring. Deze basiscursus is dé opstap naar de Monteursopleidingen Elektrotechniek Mbo-1 t/m 4.

Week 1 — Een (enkelvoudige) lichtschakeling
Je gaat, volgens een eenvoudige tekening, een "S" installatie maken met een eenvoudige verlichting (enkel- en dubbelpolige schakelaar). Deze opdracht maak je met behulp van één centraaldoos en een aantal wandcontactdozen.

Praktische handelingen die je hiervoor moet verrichten;

  • Op maat buigen van PVC-buizen (16mm)

  • Buizen/ Kabels bevestigen met bevestigingsmateriaal

  • Centraaldoos(zen) installeren (inbouw)

  • Draad trekken en (deze) aflassen (Steek en/of Draai)

  • Stopcontacten installeren en bedraden( Enkel-en meervoudige)

  • Lichtschakelaar(s) + lamp (en) monteren en bedraden

  • Deze (licht) installatie zet je onder spanning (stroom), daarna ga je de stroom, spanning en weerstand meten.(Wet van Ohm)

  • KLIK HIEROP

Voltelektrotechniek

Week 2 — De lichtschakeling met serieschakelaar
In deze week ga je een lichtinstallatie op maat maken met een serieschakeling. De bedoeling hiervan is dat je deze installatie met de twee lampen (links en rechts) op 1 plek moet kunnen bedienen. Beide lampen moet je beurtelinks aan- en uit kunnen schakelen. Tenslotte ga je deze lichtschakeling onder spanning (stroom) zetten en vervolgens de stroom, spanning en weerstand meten. Je moet immers alle installaties zowel onder spanning, als spanningsloos doormeten.
 

Week 3 — De hotelschakeling
In deze week ga je een lichtinstallatie maken met een Hotelschakeling; “HIER AAN en DAAR UIT”.
Voorbeeld: Bij binnenkomst  doe je met de 1e schakelaar het licht AAN. En verderop, schakel je het (zelfde) licht weer UIT met de 2e schakelaar. Bedenk dat je zo’n installatie overal in je woning kunt maken (slaapkamer, woonportaal, gang, trap, kelder etc.) Vervolgens ga je deze installatie onder spanning zetten en onder spanning doormeten! Kijk zelf maar eens in je woning waar je zo'n schakeling vindt!
 

Week 4 — De kruisschakeling
Deze week ga je een kruisschakeling maken. In principe is deze schakeling een soortgelijke schakeling als de hotelschakeling, alleen is dit wat uitgebreider. De bedoeling hiervan is, dat je deze lichtinstallatie op drie verschillende plaatsen AAN en UIT moet kunnen schakelen. Voorbeelden van deze kruisschakeling vind je o.a. bij woningen etc. met meerdere verdiepingen. Kijk maar eens in je eigen woning of in dat van jouw familie of kennisen of je zo'n installatie ziet.
 

Week 5 — De TL-verlichting
Gedurende deze week ga je een TL-verlichting maken met 6 stopcontacten, die in serie geschakeld zijn. Vervolgens ga je hiermee een hotel-, serie-, en een kruisschakeling installeren. Deze installatie zet je onder spanning en je gaat daarna de stroom, spanning en weerstand doormeten. De docent zal een storing in de installatie aanbrengen, die je op dat moment zelf moet opsporen.
 

Week 6 — De laatste les:
Hierbij maak je een praktische samenvatting vanuit 1 van de voorgaande lessen door middel  vanuit een tekening op maat.
Hierna volgt een korte bespreking over de gevolgde cursus.

Heb je alle opdrachten zoals hierboven omschreven met goed gvolg uitgevoerd, dan ontvang je van Stichting Technische Opleidingen Rotterdam het erkende Basiscertificaat Elektriciteit. 

 

Cursusdagen

Cursusduur: 6 weken van elk 3 uur  Praktijk  (1x per week)  
Van maandaag t/m vrijdag, lesdagen en -tijden zelf te bepalen.                                                                             
Belangrijk! 
Het is belangrijk om op het Inschrijfformulier duidelijk aan te geven,op welke dagen en tijden je deze privelessen wilt volgen! 

Kosten   € 1850.-                                 

 

 

Tip: Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar! Informeer bij de Belastingdienst        

Inschrijven

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen?
Neem dan gerust contact met ons op: 010 786 601 6
Je kunt ons ook een mailtje sturen naar mail@doehetzelfschool.com
Wij informeren je graag!